Καλαβρυτινοί Αγωνισθέντες και Πεσόντες στην Κύπρο

kypros.jpg
ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΘΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

«Στους επικούς αγώνες, που έδωσαν τα Ελληνικά τμήματα το καλοκαίρι του 1974 κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, συμμετείχαν και τα νιάτα του Ιστορικού Δήμου Καλαβρύτων. Είκοσι δύο Καλαβρυτινόπουλα έδωσαν τη δική τους δυναμική παρουσία. Τα παλληκάρια αυτά, όταν η υποχρέωση προς την Πατρίδα τους κάλεσε να αναμετρηθούν με τον θάνατο, ανταποκρίθηκαν με γενναιότητα. Έβαλαν δηλαδή στη ζυγαριά του καθήκοντος στη μια μεριά το θάνατο και στην άλλη τη δύναμη της ψυχής τους, για να υπερασπισθούν μια γη Ελληνική εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια.»

Απόσπασμα από τη μαρτυρία του Στρατηγού Δημήτρη Κούκουρα από τα Κρινόφυτα Καλαβρύτων που έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις στην Κύπρο με το βαθμό του Υπολοχαγού του Πυροβολικού. Την πλήρη παρουσίαση των γεγονότων, τα ονόματα και τις λεπτομέρειες από τη δράση των Καλαβρυτινών στη Μεγαλόνησο μπορείτε να βρείτε εδώ (Δ. Κούκουρας – Η Κύπρος στο πέρασμα των χρόνων μέχρι σήμερα).

Ο Στρατηγός Δημήτρης Κούκουρας, από τα Κρινόφυτα Καλαβρύτων, είναι Στρατηγός του Πυροβολικού εν αποστρατεία. Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου στην οποία υπηρέτησε και ως καθηγητής, και της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Έλαβε μέρος με γενναιότητα και αυταπάρνηση στις επιχειρήσεις που διεξήχθησαν στη Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. Ομιλητής σε πολλές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για εκείνη την περίοδο της ιστορίας μας. Το πλήρες βιογραφικό του Στρατηγού Δ. Κούκουρα εδώ.