Βιογραφικό σημείωμα Δημητρίου Κούκουρα

Γεννήθηκε στα Κρινόφυτα τον Ιούνιο του 1946 όταν και τα δύο σπίτια που είχαν οι γονείς του στην Κλειτορία είχαν καεί το Δεκέμβριο του 1943 από τους Γερμανούς. Έζησε και μεγάλωσε στην Κλειτορία όπου τελείωσε το δημοτικό και το τότε οκτατάξιο γυμνάσιο Κλειτορίας όντας σημαιοφόρος και στα δύο σχολεία. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από όπου αποφοίτησε το 1969 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού.

Τον Αύγουστο του 1973 και ενώ έφερε το βαθμό του Υπολοχαγού μετετέθει από τη Θεσσαλονίκη όπου υπηρετούσε στην Κύπρο. Η Τουρκική εισβολή τον βρήκε στο νησί, όπου εκτελούσε καθήκοντα Διοικητού της Γ’ Πυροβολαρχίας της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού που είχε έδρα της την κωμόπολη Τρίκωμο, δέκα πέντε χιλιόμετρα Βόρεια της Αμμοχώστου, γενέτειρα του στρατηγού Γρίβα-Διγενή.

Έλαβε μέρος σε όλες τις επιχειρήσεις που διεξήχθησαν εκεί τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, από την Αμμόχωστο έως την Λευκωσία,το κατεχόμενο σήμερα αεροδρόμιο της Τύμπου, το Πυρόϊ όπου διεξήχθησαν οι πιό φονικές μάχες, μέχρι τα υψώματα Βόρεια της Λάναρκας σε μιά απέλπιδα προσπάθεια να αναχαιτίσει την προέλαση των Τουρκικών αρμάτων προς την πόλη της Αμμοχώστου. Δύο φορές η Τουρκική αεροπορία προσπάθησε με βόμβες ναπάλμ ( εμπρηστικές) να κάψουν την μονάδα του χωρίς επιτυχία. Τη δεύτερη φορά η βόμβα έπεσε σε τρείς άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που κινούνταν πλησίον και τους αποτέφρωσε μαζί με το όχημά τους.

Υπηρέτησε σε μονάδες και επιτελεία του στρατού μας από την Θεσσαλονίκη έως την Ορεστιάδα αναλόγως του βαθμού τον οποίο έφερε.

Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου στην οποία υπηρέτησε ως καθηγητής και διευθυντής του γραφείου εκπαιδεύσεως, είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας.

Τον Αύγουστο του 1995 για προσωπικούς λόγους υπέβαλε την παραίτησή του και αποστρατεύθηκε συνταξιοδοτηθείς με τον βαθμό του Υποστρατήγου.

Είναι παντρεμένος με την οφθαλμίατρο Αθηνά Πιτένη και έχει δύο παιδιά παντρεμένα,τον Ιωάννη αρχιτέκτονα και την Μαριλένα ( Μαρία-Ελένη) οικονομολόγο. Σήμερα ζει μόνιμα στην πόλη της Δράμας, προσφέροντας τις γνώσεις του και τις εμπειρίες του σε πολλές δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας.

Τον αγώνα του για την άμυνα της Κύπρου εκείνη τη δύσκολη περίοδο του 1974 δεν τον έχει ξεχάσει, γι’αυτό όταν καλείται να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που γίνονται εκεί, με συγκίνηση και αίσθημα ευθύνης ανταποκρίνεται. Σπουδαιότερες εκδηλώσεις στις οποίες έχει παραυρεθεί όπου ήταν και ομιλητής είναι:

Στις 23 Ιουλίου 1995 στην κωμόπολη του Παραλιμνίου στην περιοχή της Αμμοχώστου, όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα στρατιώτη Νίκου Ψαρά, από τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη.

Στις 23 Ιουλίου 2002 σε εκδήλωση που έγινε στην Λευκωσία προς τιμή των ηρωϊκώς πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών της Μονάδος του, παρουσία συγγενών φίλων και συμπολεμιστών.

Την 27 Σεπτεμβρίου 2007 σε εκδήλωση που έγινε προς τιμή του ήρωα Διοικητού του στρατηγού Στυλιανού Καλμπουρτζή από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Πυροβολικού στη Λευκωσία.

Στις 23 Ιουλίου 2009 στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Διοικητού του στο στρατόπεδο της Μονάδας που πήρε και το όνομά του παρουσία του υπουργού Άμυνας της Κύπρου κ. Κώστα Παπακώστα.

Στις 23 Ιουλίου 2014 σε εκδήλωση που έγινε στην κωμόπολη του Παραλιμνίου πρός τιμήν του ήρωα στρατιώτη Νίκου Ψαρά με την συμπλήρωση σαράντα χρόνων από την ηρωική του θυσία.

Ήταν ο κύριος ομιλητής στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Διοικητού του,που έγιναν στη Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο Αττικής στις 2 Απριλίου 2011 παρουσία του τότε προέδρου της δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του υπουργού Άμυνας της Κύπρου κ. Κώστα Παπακώστα.

Έλαβε επίσης μέρος στις εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δήμος Καλαβρύτων, προς τιμή των ηρωϊκώς πεσόντων και αγωνισθέντων Καλαβρυτινών, στις 13 Αυγούστου 2014 στα Καλάβρυτα και 13 Αυγούστου 2015 και 2016 στην Κλειτορία.