Μια εκδήλωση της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας
Το απόγευμα της 26ης Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η παραπάνω αναφερόμενη εκδήλωση, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα για την εθνική μας παλιγγενεσία.
Στην εκδήλωση που έγινε μπροστά σε πολλούς, παρά τις αντίξοες καιρικές και υγειονομικές συνθήκες, Καλαβρυτινούς, απηύθυναν χαιρετισμούς οι Αντώνης Πετμεζάς, εκ μέρους του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821, και Ανδρέας Ζαΐμης, μέλος του ιδίου ομίλου, αλλά και πρόεδρος του Συλλόγου για τον Μακεδονικό Αγώνα.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Ευθ. Βαζαίος και ακολούθησαν οι εισηγητές, που ήταν οι συμπατριώτες μας Καλαβρυτινοί, κ.κ. Αθ. Τζώρτζης (συνταξιούχος της κοινωνικής ασφάλισης και πολύμοχθος / πολύπειρος ιστορικός ερευνητής της ιστορίας της περιοχής μας από τον Προφήτη Ηλία – τέως Γκέρμπεσι) και Τάκης Μπαλφούσιας (συνταξιούχος εκπαιδευτικός /φυσικός από την Κλειτορία).
Αμφότερες οι εισηγήσεις ήταν πλήρεις, σαφείς και ισχυρά τεκμηριωμένες, με αναφορά στο σύνολο της επαναστατικής περιόδου από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα μέχρι και μετά την σύσταση του Ελληνικού Κράτους, φτάνοντας μέχρι και την εποχή της επίσημης αναγνώρισης της αγωνιστικής δράσης των συμμετεχόντων μαχητών και της χορήγησης σε αυτούς των σχετικών αριστείων από την πλευρά της Πολιτείας. Για τα χορηγηθέντα αριστεία έγινε λεπτομερής αναφορά.
Οι δύο εισηγήσεις ήταν συγκλίνουσες και η μία, είτε εξειδίκευε είτε απλώς επιβεβαίωνε την άλλη. Η εισήγηση του κ. Τζώρτζη κάλυπτε το σύνολο του ‘Καζά των Καλαβρύτων”, ενώ ο κ. Μπαλφούσιας, πέραν της γενικής του αναφοράς στο σύνολο του Καζά, εξειδίκευσε την τοποθέτησή του και στο επί μέρους τμήμα, αυτό της “Καστάνας”(που ταυτίζεται με την σημερινή περιοχή της Κλειτορίας).
Περιληπτικά και σχηματοποιημένα έχουμε:
Στην συζήτηση που επακολούθησε, εκφράστηκαν οι ευχαριστίες της ¨Ένωσής μας προς τους εισηγητές και αναγνωρίστηκε από όλους η ποιότητα και η πληρότητα των εισηγήσεων.
Ο τέως αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, συμπατριώτης μας (από την Κέρτεζη ) κ. Αν. Κανελλόπουλος, αναφέρθηκε καταγγελτικά κατά της ενέργειας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου , ο οποίος , την τελευταία ημέρα της θητείας του, υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα, αναφερόμενο στην Αερόπολη και την συμβολή της στον αγώνα και θέτοντας έτσι εν αμφιβόλω την έναρξη του Αγώνα στα Καλάβρυτα. Επίσης, εξέφρασε την ισχυρή έκπληξή του, για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής των Καλαβρύτων, να ορισθεί ο κ. Παυλόπουλος, ως ο ομιλητής στο προσεχές μνημόσυνο του “Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος” που θα γίνει στις 13.12.2021.
Το ακροατήριο της εκδήλωσης μας , έδειξε ότι συμμερίζεται τις θέσεις του κ. Κανελλόπουλου.
Σαν στοιχείο ενδεικτικό της ποιότητας του λόγου που παρουσιάσθηκε στην εκδήλωση, παρατίθεται ένα μικρό τμήμα από την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της Ένωσης κ. Ευθ. Βαζαίου:
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα Καλάβρυτα έχουν πρωταγωνιστήσει στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας. Από τα Ορλωφικά, τον ξεσηκωμό του 1821, ακόμη και κατά την Εθνική Αντίσταση του Β’ παγκοσμίου πολέμου, στην περιοχή των Καλαβρύτων έχουν διαδραματιστεί σημαντικά γεγονότα ένοπλης αντιπαράθεσης με τους κατά καιρούς κατακτητές, είτε αυτοί ήσαν Οθωμανοί, είτε Ναζί.
Όταν οι υλικοί και ανθρώπινοι πόροι δεν είναι αρκετοί, ο ανταρτοπόλεμος ή ανορθόδοξος πόλεμος είναι η μορφή της ένοπλης αντιπαράθεσης που επιλέγεται από τους κατακτημένους. Οι εξεγερμένοι επιλέγουν δυσπρόσιτες περιοχές, όπου έχουν πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου, εδάφη δηλαδή με ευνοϊκές συνθήκες για απόκρυψη και άμυνα, συνήθως περιοχές ορεινές και δασώδεις.
Επιτυχημένες εξεγέρσεις έλαβαν χώρα μόνο σε περιοχές που ο πληθυσμός ήταν θετικός ως προς τον σκοπό της εξέγερσης. Οι νέοι μαχητές προέρχονται από τις λαϊκές μάζες και η τροφοδοσία των αγωνιστών εξασφαλίζεται με τη συνδρομή του τοπικού πληθυσμού. O Carl Schmitt (Γερμανός φιλόσοφος) συνόψισε τα κριτήρια που περιγράφουν τον αντάρτη – επαναστάτη ως εξής: ο αντάρτης διακρίνεται για «μη τακτικότητα, αυξημένη κινητικότητα στη δραστική μάχη, αυξημένη δέσμευση ως προς το σκοπό της εξέγερσης, και τελλουρικό (δηλαδή στενά συνυφασμένο με την γη) χαρακτήρα».
Η περιοχή των Καλαβρύτων συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω στοιχεία, τόσο γεωγραφικά, όσο και ανθρωπολογικά – πολιτισμικά. Ο Χελμός και ο Ερύμανθος είναι ψηλά και απόκρημνα, δασωμένα βουνά, ιδανικά για απόκρυψη και διαφυγή. Η περιοχή, τουλάχιστον μέχρι το Β’ παγκόσμιο πόλεμο, ήταν αποκομμένη, με στενές προσβάσεις που δυσχέραιναν την κίνηση τακτικών στρατευμάτων και τον εφοδιασμό τους.
Ο πληθυσμός, βασικά αγρότες και κτηνοτρόφοι, στενά δεμένος με τη γη, με κοινές πολιτισμικές αξίες (γλώσσα, θρησκεία, οικογένεια), υψηλό αίσθημα ανεξαρτησίας, φρόνημα ανυπότακτο και ατρόμητο. Τα μοναστήρια της περιοχής, σαν οργανωμένες δομές, προσέφεραν επίσης τεράστια υποστήριξη, όσον αφορά τον εφοδιασμό και την περίθαλψη των εξεγερμένων.
Αυτό το μίγμα ανθρωπογεωγραφίας αποτελεί τη μήτρα για την ανάπτυξη επαναστατικών δράσεων στην περιοχή μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα Καλάβρυτα πρωταγωνίστησαν σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες, υφιστάμενα ως εκ τούτου την οργή των εκάστοτε κατακτητών. Ελευθερία χωρίς θυσίες δεν καταχτιέται!
………………..
Την όλη εκδήλωση επιμελήθηκε ο Γ.Γ. της Ένωσης Κύριος Δημ. Χριστοδούλου